www.blesky.eu
. : Úvod                    . : Požadavky vystoupení                    . : Novinky                    . : Klec Smrti                    . : Fotoalbum                    . : Videa                    . : Kontakt          


Novinky

Novinky  /  Tato zpráva z Novinek...

Teslathon 2014 - Bořetice

(6577 shlédnutí)


Letošní Česko-slovenský Teslathon proběhl o víkendu 5.9. - 7.9.2014 u Adama v Bořeticích, konkrétně ve sklípku pod Kraví horou. Moc jsem se těšil, ale nastala menší komplikace v podobě předešlé akce. Já bleskal v pátek v Českých Budějovicích na megaakci Vltava žije. Show měla začínat v devět večer, jenomže díky časové tísni to ČB filharmonie nějak přetáhla a multimediální show odstartovala o dvacet minut později. Takže i konec připadl na pozdější hodinu. Hned po skončení jsem však bleskurychle sbalil teslák, společně se vyfotil s realizačním týmem z agentury Art4promotion, pak se rozloučil a vyrazil v jedenáct vyzvednout kolegu bleskaře do blízké obce. Pak už nám nic nebránilo, vydat se na cestu dlouhou 230km do Bořetic na jižní Moravu.

Netvrdím, že jsem dodržoval rychlostní limity, ale o půl třetí jsme troubili pod sklípkem ve Svobodné spolkové republice Kraví hora. Kupodivu nikdo nespal, takže následovalo vítaní se s kámošema. Při družných rozhovorech jsem musel popisovat průběh akce v Budějcích, pil se burčák, byla to naprostá pohoda. Euforie z dobře zvládnuté předchozí akce stále přetrvávala a najednou jsme zjistili, že je půl šesté. No nic, všichni zalehli, abychom o půl deváté zase procitli. Bomba, vůbec mi nevadilo, že spím ve spacáku na tvrdé zemi :-)

Během sobotního dopoledne se nejprve ladil bramborgun. Chlapi ho letos vymakali k dokonalosti - zpevněná konstrukce novodurových trubek a zapalování z paralyzéru. Chvíli se ladila otázka paliva, než někdo zaběhl k pumpě pro sprej s obsahem éteru. Nabít bramboru, vyfouknout vzduchem spalovací komoru, pak éter, zašroubovat a pal. Celým srazem se neslo,"Kyslííík !!! Éétééér !!! Pááll !!!" Brambora vyletěla z hlavně a dostřel byl více než vynikající - už jsme chvílema ohrožovali hasiče na soutěži asi 300m od nás. Střílelo se vším možným a když pak došla munice, střílelo se alespoň naprázdno. Na Moravě se to ztratí, tam práskají propanbutanové špačkoplašiče ve vinicích všude :-) Takže si opět své vytrpěli místní špačci a nad Bořeticemi pro ně bylo vyhlášeno bezletové pásmo ;-)

Po obědě, který zajistil Richard, vlastně náš hostitel, jsem sestavil svůj velký DRSSTC teslák a hned jsme jej vyzkoušeli. V Budějcích nic na novém primárním budiči neodešlo, takže pohoda. Hned jsem prubnul audiomodulaci a chlapi se bavili, jak pod přístřeškem šlehá výboj do krováku v dřevěné konstrukci a pak na druhé straně trámu pokračuje dál ven. Mezitím Richard sestavil na stole svoji baterii kondenzátorů se slušnou kapacitou náboje. Po řízeném nabíjení kondenzátorů se testovala zkratová odolnost různých typů jističů - vypínačů a dalších přístrojů. Nabít, pak uvázaným provázkem nahodit dálkově jistič do zkratu a prásk - šrapnely svištěly vzduchem. Své o tom ví můj sekundár - asi deset závitů má po přímém zásahu pocuchaných. Na funkci to však nemá žádný vliv :-) Ochranné brýle se samozřejmě hodily. Vrcholem pak měl být Can Crusher - kdy plechovka vložená do civky(Cívka o pár závitech silného vodiče, do níž je vybitá kondenzátorová baterie) je zdeformována magnetickým impulsem. Bohužel při této akci se prošlehla ochranná dioda kondenzátorů, takže jsme rázem měli po ptákách.

Od burčáku ke snídani, jsme se přesunuli k burčáku večernímu. Stále krásně, kolem nás proudily spousty turistů a také cykloturistů. I těm jsme předváděli svoji techniku. Aybac vybalil svoje elektronkové VTTC, které nádherně bleskalo a konečně se daly výboje chytat přímo do rukou. Seděli jsme kolem, nahřívali si výboji dlaně a do toho blikaly zářivkové trubice držené také v rukou. Pár kolemjdoucích se u nás zastavilo a ti odvážnější si i hrábli do výbojů. Svoje VTTC vytáhl také Adam, Richard se přidal s malým stolním jiskřišťovým SGTC. Zkoušeli jsme sahat do asi 5cm výbojů a kupodivu to ani moc nekopalo ;-) Samozřejmě nesmím zapomenout na RayeRovu SSTC, která nám předvedla bezvadné výboje, plasma motor a také audiomodulaci. To bylo takové komornější, ale o to zajímavější vystoupení.

Já nakopl svoje velké DRSSTC. Testoval jsem jak kontinuální bleskání, pak i přerušování pomocí Burst Mode. Výboje přitahovala série zářivek napíchaných v písku. A právě, že je přitahovala, poodjel jsem s transformátorem kousek dál. Výboje se podstatně prodloužily a jak mi pak kolegové měřili, dosahovaly délky až 3m ! Tý brďo, ten nový primární budič je sakra znát. Však se mi také během večera podařilo několikrát vyhodit jistič 16A, až mi Richard změřil klešťákem odběr ze sítě. Ten činil celých 22A ! Není tedy divu, že chudák jistič trpí. Tak jsme to přepíchli na třífáz zásuvku a pak byl relativní klid. Horší to bylo s kabeláží - prodlužky na 16A s průřezem 3x1,5 docela topily. Takže pro změnu mám tak trochu problém s napájením. Ale to byl Teslathon, normálně to takhle trápit nebudu ;-) Tak ještě nějak v noci jsme upekli můj Plasma Speaker s VN transformátorem z černobílé televize. Hrál statečně asi deset minut, než odešel výkonový tranzistor. Jenom jsem chtěl vyzkoušet, co křemík vydrží :-)

Na řadu opět přišla i audiomodulace velkého DRSSTC z PC, což ocenili hlavně diváci z řad laické veřejnosti. Už ani nevím, kolika skupinkám jsem dělal veřejnou produkci. Vzhledem k tomu, že byly sklepy plné a také tu byly dvě svatby, tak jsem o diváky neměl nouzi. Ale jo, proč ne. Noc to byla poněkud divočejší a my se v neděli rozjížděli raději až pozdě odpoledne, pro jistotu :-)

Video z akce následuje ZDE. Myslím, že není třeba komentář ;-)

 

 Verze pro tiskárnu |

...............................................................................................................................................................................................................................................

 Přidat komentář k článku |






...copyright (C) Webmaster - Radek Lehký - LTX - 2012 - 2024        webmaster(zavinac)emartinka.cz                    ...moje webové stránky  www.emartinka.cz


TOPlist